“Danışma kurullarımızda, engelli vatandaşlarımızın sorunlarını dinledik”

Engelli vatandaşların da engelsiz vatandaşlar kadar refah seviyesi yüksek ve kaliteli bir yaşama kavuşma hakkına sahip olduklarını vurgulayan Çalık, devletin de bunu sağlamakla yükümlü olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde 2003 yılında, parti genel merkezinde "Engelli Koordinasyon Merkezi" kurduklarını hatırlatan Çalık, bu merkezin kapılarının bütün vatandaşlara her daim açık olduğunu ifade etti. 

Eski İstanbul Milletvekili Lokman Ayva'nın kuruculuğunu yaptığı ve şu an Konya Milletvekili Prof. Dr. Hacı Ahmet Özdemir'in başkanlığını sürdürdüğü merkezin kapılarının sürekli açık olduğunu vurgulayan Çalık, "Sayın Cumhurbaşkanımızın belediye başkanlığı döneminde bir engelli masası vardı. Beyaz masa olarak tabir edildi. Vatandaşların talepleri dinlenirdi. Oradaki tecrübeyi buraya yansıtan isimlerden biri Lokman Bey'di." ifadelerini kullandı. 

Türkiye'nin engelli vatandaşlara sağlamış olduğu haklar bakımından Avrupa'nın önünde olduğunu kaydeden Çalık, yasal düzenlemelere işaret etti.

Çalık, 2005 yılında Engelliler Kanunu çıkardıklarını, Anayasa'nın 10'uncu maddesine ise "Çocuklar, yaşlılar, özürlüler, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleri ile malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmaz." ifadesinin eklendiğini anımsattı. 

"Engelli maaşını yaklaşık 22 katına çıkardık"

Çalık, engellilerin istihdamı konusunda da büyük bir mesafe katedildiğini söyledi. Türkiye'deki engelli istihdam sayısının 2002 yılında 5 bin 777 olduğunu aktaran Çalık, şu anda 50 bin engelli vatandaşın devlet kadrosunda çalıştığını söyledi. Çalık, özel sektörde çalışan engelli sayısıyla iş yaşamında istihdam edilen engellilerin 150 bine ulaştığını bildirdi. 

Engelli maaşlarında da benzer bir artışın söz konusu olduğunu vurgulayan Çalık, sözlerine şöyle devam etti:

"2002'deki engelli maaşı sadece 24 liraydı. Şu anda 2017 rakamlarına baktığımızda yaklaşık 22 katına çıkarmış vaziyetteyiz. Şu an engellilerimiz, 512 lira maaş alıyor. Engelli maaşı alan kişi sayısına baktığımızda 2002 yılında 262 bin kişi engelli maaşı alırken, şu an 600 binin üzerinde vatandaşımız engelli maaşı almakta. Engelli maaşlarına 2.5 milyar TL bütçe ayırmaktayız. Muhtaçlık aylığı maaşı da 2002 yılında 115 lirayken, bu maaş şu anda 601 TL'ye çıktı. Evde bakım hizmetinden istifade eden engellimizin sayısı 481 bin. Ağır engellilere bakmakla yükümlü olan vatandaşlarımıza 941 TL maaş veriyoruz. Evde sağlık hizmetinden 847 bin engelli vatandaşımız faydalanıyor. Eğitimden yararlanan engelli bireylerin sayısı 2002'de sadece 53 bindi. Şu anda 288 bin engelli vatandaşımız eğitim görmekte. Hem vergi indirimi yapıyoruz hem erken emekli ediyoruz hem erişebilir hem ulaşabilir ve yaşanabilir koşulları engelli bireylerimize sağlıyoruz ve sağlamaya da devam edeceğiz."  

"Danışma kurullarımızda, engelli vatandaşlarımızın sorunlarını dinledik"

Parti genel merkezinde oluşturdukları danışma kurulu ile ilgili bilgi veren Çalık, "Danışma kurullarımızda, engelli vatandaşlarımızın, engelli sivil toplum kuruluşlarının bize iletmiş oldukları sorunlarını dinledik. Bunlarla ilgili çalışmalarımızı yaptık. İnşallah nasip olursa '2023'te Engellilik' çalışıyoruz. Oluşturmuş olduğumuz önerileri hükümetimize, Başbakanımıza, Cumhurbaşkanımıza arz edeceğiz." şeklinde konuştu. 

İşitme engelli vatandaşların işitme cihazlarının karşılanmasıyla ilgili sıkıntıların yaşandığına işaret eden Çalık, söz konusu cihazlarının SGK kapsamına alınarak bu sorunun da giderildiğini söyledi.

Çalık, "Şimdi nasıl eczaneden gidip alıyorsanız, şimdi engelli bireyimiz işitme cihazını direkt olarak alacak ve SGK satın aldığı yere ödemesini yapacak." dedi. Çalık, engelli vatandaşları çok mutlu eden bu düzenleme konusunda emeği geçen herkese teşekkür etti.

"Zeynep Teyze, gözleriyle nereye oy vereceğini söylüyor"

Engelli vatandaşların hayatlarının kolaylaştırılması konusunda mesai mefhumu olmadan çalıştıklarını söyleyen Çalık, bu çalışmalar sırasında ilginç ve etkileyici hayat hikayeleriyle karşılaştıklarını söyledi. Çalık, geçirdiği trafik kazası sonrası felç olan, sadece gözleriyle iletişim kurabilen ve solunum cihazına bağlı yaşayan 65 yaşındaki Zeynep teyzenin kendisini çok etkileyen kişilerden biri olduğunu ifade etti. 

Çalık, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hayranlığı nedeniyle her seçimde büyük gayretlerle ve gözleriyle işaret ederek oy kullanmaya giden Zeynep teyze ile ilgili şunları anlattı: 

"Oğlu işini bıraktı. Evde bakım ücretiyle annesine bakıyor. Anne bu teşekkürlerini yapabilmek, hem oğlu hem kendi yaşam koşullarının iyileştirilmesinden dolayı, Cumhurbaşkanımıza olan sevdasından dolayı her seçimde o halde gelip oy kullanıyor. Gözlerini görseniz inanamazsınız, çok heyecan duyarsınız. Yaşama bağlılığını görseniz... Cumhurbaşkanımızın ismini duyduğu andan itibaren de gözyaşı döküyor. Selamını götürdüğünüzde onun mutluluğunu görüyorsunuz. Burada özellikle yaşama bağlılık, yaşama sevgisi, Cumhurbaşkanımıza olan sevgisi ve o seçimlerde oy kullanma arzusu beni çok etkilemiştir. Onlar bizim yaşam kaynağımız. Onlarla bir arada olduğumuzda ben de çok mutlu oluyorum. Onların gözlerine baktığımızda, mutluluklarını gördüğümüzde biz de çok mutlu oluyoruz." 

join us icon
SEN DE ARAMIZA KATIL Gücümüze Güç Katalım.
Yükleniyor...