YEREL YÖNETİMLER

Lokman ERTÜRK

Başkan Yardımcısı

Aslen Kızılcahamamlı olup 1970 yılında Kahramankazan’ın Örencik Köyü’nde dünyaya geldi. 1985 yılında Sincan İmam Hatip Orta Okulu ardından da 1988 yılında lise eğitimini Sincan lisesinde tamamladı.

Üniversiteyi ABD Preston Üniversitesi İşletme Bölümü’nde tamamladı. St. Clements Üniversitesinde “Siyaset Bilimi” üzerine Yüksek Lisans yaptı. Uluslararası halk kültürü Sempozyumlarında birçok bildiri sunan Ertürk, halk kültürü ve araştırmalarına yaptığı katkılarından dolayı Azerbaycan Bakü Asia Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanına layık görüldü. İkinci Lisans eğitimini Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Mimarlık Fakültesinde tamamlayan Lokman Ertürk, daha sonra Başkent Üniversitesinde Halkla İlişkiler üzerine yüksek lisans eğitimini tamamladı.

Bölge gazetelerinin temsilciliği ile basın-yayın hayatına atılan Ertürk daha sonra “Genç Seğmen” adında Kazan, Kızılcahamam ve Çamlıdere’yi kapsayan kendi bölge gazetesini çıkarmaya başladı. Aynı zamanda bu ilçelerde radyolar kurdu. İnşaat sektöründe de varlık gösteren Ertürk, Milli Gençlik Vakfı ve Ankara’da bulunan hemşehri dernekleri başta olmak üzere birçok birçok sivil toplum kuruluşunun yönetim kurulunda aktif rol üstlenerek eğitim, spor, sanat konularında sosyal sorumluluk projelerine destek verdi. Belediye başkanlığı döneminde Sosyal Belediyecilik alanında ilklere imza atarak sosyal dayanışmanın ve çevre bilincinin farkındalığının artırılmasına katkıda bulundu.

Siyasal ve sosyal hayatta genç yaşta aktif rol üstlenen Lokman Ertürk, Refah Partisi, Fazilet Partisi ve AK Parti kurucu ilçe başkanlığı görevlerini yürüttü. 2004’te yapılan yerel seçimlerde, “Türkiye’nin en genç belediye başkanı” unvanını kazanarak, 34 yaşında Kahramankazan Belediye Başkanlığına seçildi. ABD’de 2006 yılında Belediye Yönetimi ve Kurumlararası İlişkiler konulu Uluslararası Ziyaretçi ve Liderlik eğitimi programına katılan Ertürk, Kahramankazan’ı, yerel yönetimlerde ve özellikle alt yapıda, Ankara’nın en hızlı gelişen ilçesi haline getirmesi nedeniyle 2012 yılında Amerika Birleşik Devletleri tarafından ödüle layık görüldü.

Çok kültürlü toplumların bir arada yaşamasının en güzel örneklerini sergileyen Kahramankazan, Avrupa Konseyi tarafından 2016 ve 2017 yıllarında 2 kez üst üste ‘12 Yıldız Şehir’ ünvanı ile ödüllendirilmiştir. Ayrıca bu çalışmalarından dolayı Avrupa Parlamenter Meclisi tarafından da "Avrupa Diploması" ödülüne layık görülmüştür.

Kahramankazan’da 81 ilden gelen insanların farklı kültür ve etnik yapılarının olmasına rağmen huzur içinde yaşandığı bir ilçe olma başarısını elde etmiştir. Adli olayların en az olduğu, sosyal barışın maksimum seviyede temin ve tesis edildiği bir ilçe oluşmuştur.

Kazan köyü olarak tabir edilen Kahramankazan’ ı metropol bir ilçe yaparak Ankara’nın en çok yatırım alan ve gelişmişlik sıralamasında birinci ilçesi yapmıştır. Bir çok üniversiteye tez konusu olan Kahramankazan’ı uluslararası kültür, sanat, spor müsabakaları ve etkinliklerine ev sahipliği yapan konuma getirmiştir.

Belediye Başkanları Birliği tarafından tüm ülke genelinde yapılan halk oylamasında Türkiye’nin ve İç Anadolu’nun en sevilen Belediye Başkanı seçilmiştir.

2004, 2009 ve 2014 yıllarında yapılan yerel seçimlerde de üst üste 3 kez Belediye Başkanı seçilerek ilçesinde tarihi bir rekor kıran Lokman Ertürk, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi Türkiye Ulusal Heyet Üyeliği görevini de yürütmüştür. 15 Temmuz hain darbe girişiminde, Kazan halkının gösterdiği destansı mücadele sonucu, parlamentoda grubu bulunan bütün siyasi partilerin oy birliği ile Kazan’a “Kahraman” ünvanı verilişinde önemli katkılarda bulunmuştur. 17 Ekim 2022 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanımızın tensipleriyle AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcılığına görevlendirilmiş olup hala bu görevi yürütmektedir.

Lokman Ertürk evli ve üç çocuk babasıdır.