66. HÜKÜMET

Vahit KİRİŞCİ

Tarım ve Orman Bakanı

1960 yılında Kahramanmaraş’ta doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini aynı ilde tamamladıktan sonra 1978 yılında Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Makinaları Bölümü’ne girdi. 1982 yılında Ziraat unvanı ile Fakültesinin ve Bölümünün Dönem ikincisi olarak mezun oldu. Sayın Kirişci, 1985 yılında ise Çukurova Üniversitesi’ne bağlı Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı’nda Yüksek Lisans eğitimini tamamlayarak Ziraat Yüksek Mühendisi unvanını aldı.

Prof. Dr. Vahit Kirişci, 1983 yılında Lüleburgaz’daki Türkgeldi Tarım İşletmesi’nde stajyer mühendis olarak başladığı meslek hayatını Ankara’da o dönemdeki adıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Tarım Alet ve Makine Test Merkezi Müdürlüğü’nde sürdürdü.

Prof. Dr. Vahit Kirişci 1985 yılında mezun olduğu Bölümün akademik kadrosuna Araştırma Görevlisi olarak katıldıktan sonra, aynı yıl Çukurova Üniversitesi’ne bağlı Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Makinaları Anabilim Dalı’nda doktora programına başladı. Ocak 1990’da 2547 Sayılı Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Kanununun 35. Maddesi kapsamında İngiltere’de Cranfield Üniversitesi’ne bağlı Silsoe College’da doktora yapmak üzere görevlendirildi. Sayın Kirişci Mart 1994’te Toprak Dinamiği alanındaki çalışması ile Ziraat Doktoru unvanını alarak tekrar Bölümü’ne döndü. Prof. Dr. Vahit Kirişci, Haziran 1994’te Yardımcı Doçent kadrosuna atanarak Öğretim Üyeliğine adım attı. 1995 yılında Doçent unvanı alan Sayın Kirişci, Temmuz 2001’de Profesör oldu.

Prof. Dr. Vahit Kirişci 16 âdeti yabancı dilde (İngilizce) olmak üzere toplam 55 adet yayın yaptı. Prof. Kirişci’nin araştırma, konuları arasında; Toprak Dinamiği ve Toprak İşleme Mekanizasyonu ve Hassas Tarım Teknolojisi, gibi konular ilk sırada yer almıştır.

Prof. Kirişci, Amerikan Ziraat Mühendisleri Birliği (ASAE), Uluslararası Toprak İşleme Araştırma Örgütü (ISTRO), TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Derneği, gibi ulusal ve uluslararası STK’lara üye oldu.

Prof. Kirişci, akademik hayatını 3 Kasım 2002 Milletvekili Seçimlerinde 22. Dönem AK Parti Adana Milletvekili olarak seçilerek noktaladı ve bir siyaset adamı olarak hizmet etmeye başladı. Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunun yanı sıra Türkiye AB Karma Parlamento Komisyonunun da Başkanvekilliği görevini de yürütmüş olan Sayın Kirişci daha sonra Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunun Başkanlığına seçildi. 22 Temmuz 2007 Milletvekili Seçimlerinde de 23. Dönem AK Parti Adana Milletvekili olarak seçilen Prof. Kirişci Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanlığına yeniden seçildi.

Sayın Kirişci, kurucusu ve ortağı olduğu şirketlerinde üst düzey yöneticiliklerin yanı sıra 2020-2022 döneminde Gübretaş’ta da Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev ifa etti.

Sayın Kirişci, Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle 04.03.2022 tarihli Resmî Gazete’deki atama kararıyla T.C. Tarım ve Orman Bakanı olarak görev yapmaya başladı ve bu görevini 04.06.2023 tarihine kadar sürdürdü.

Sayın Kirişci, 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Seçimlerinde 28. Dönem AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili olarak seçildi.

Sayın Kirişci, halen sınıf öğretmeni olarak görev yapan Hanife Kirişci ile 1988 yılından beri evlidir. Mustafa Burak (oğlu) ve eşi Kübra (gelin kızı), Hatice Büşra (kızı) ve eşi Mehmet Özcan (damadı) ve Beyzanur (kızı), Kirişci çiftinin evlatları; Hatice Büşra-Mehmet Özcan çiftinden Yusuf Sina, Mustafa Burak-Kübra Kirişci çiftinden Vahit Emir isimli torunları vardır.

Prof. Kirişci, İngilizce bilmektedir.

Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanıdır