ADANA

Talip KÜÇÜKCAN

Adalet ve Kalkınma Partisi Adana Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesidir.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı , Ak Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkan Yardımcısı.

Talip Küçükcan Uludağ Üniversitesi’nden mezun oldu (1986). Londra Üniversitesi’nde yüksek lisans (1990), Warwick Üniversitesi’nde doktora yaptı (1997) ve iki yıl süre ile İngiltere’de aynı üniversitede Etnik İlişkiler Araştırma Merkezi’nde doktora sonrası bilimsel araştırmalar yürüttü. T.D.V İslam Araştırmaları Merkezi’nde çalıştı. Marmara Üniversitesi’ne Din Sosyolojisi Öğretim Üyesi olarak atandı ve aynı üniversitede Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü’nde profesör oldu.

Küçükcan YÖK Başkan Danışmanlığı (2009-2013), Marmara Üniversitesi Senatosu ve Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. Kurucuları arasında yer aldığı Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (Seta) Vakfı Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Direktörlüğü (2007-2010), Seta Vakfı Dış Politika Direktörlüğü (2010-2013), Marmara Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Enstitüsü Müdürlüğü (2011-2014) görevlerinde bulundu. TRT’de yayınlanan Enine Boyuna ve Açı programlarında moderatörlük ve yorumculuk yaptı.

Uluslararası Insight Turkey Dergisi Editörlüğü görevinde bulundu.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Dönem Başkanı tarafından Müslümanlara Karşı Ayrımcılık ve Hoşgörüsüzlük ile Mücadele Özel Temsilcisi olarak atandı (2014-2015). Bu görevi dolayısıyla çeşitli ülkelerde din özgürlükleri konusunda  incelemelerde bulundu, AGİT Daimi Konseyinde raporlar sundu. Ortadoğu siyaseti, Türkiye-AB ilişkileri ve uluslararası göç ve mülteciler, azınlıklar ve din özgürlükleri başta olmak üzere dış politika konularında çalışmalar yapan Küçükcan, bu konularda  AGİT, NATO, Avrupa Konseyi, Avrupa Parlamentosu, ABD Senatosu ve çeşitli üniversitelerde konferanslar verdi.

Yayınlarından bazıları

KİTAPLAR

Politics of Ethnicity, Identity and Religion: Turkish-Muslims in Britain, Avebury: Ashgate, December, 1999

EuroTurks and Turkey-EU Relations: The Dutch Case, (co-authored with V. Gungor), Turkevi Research Centre, Amsterdam, 2006

AB Ulkelerinde Din-Devlet Iliskileri, (State-Religion Relations in EU Countries), (co-edited with Ali Kose) Istanbul: Center for Islamic Research, 2008.

Turks in Europe: Culture, Identity and Integration, (Co-edited with V. Gungor), Amsterdam: Turkevi Research Centre, Amsterdam, 2009.

MAKALELER

“European Views of Turkish Foreign Policy”, (with M Kucıkkeles), Insight Turkey, Vol. 15, No 1, 2013, pp. 127–144

“Are Muslim Democrats a Threat to Consolidating Freedom of Religion? The Turkish Case”, in Allen Hertzke (ed.), The Future of Religious Freedom, Oxford: Oxford University Press, 2012, pp. 270–289

“Dritto e Religione in Turchia”, in Alesseandro Ferrari (ed.), Diritto e Religione nell’Islam Mediterraneo, Bologna: Societa Editriceil Mulino, 2012, pp. 283–304

“Derecho Y Religion En Turqia”, Revista General de Derecho Canónico y Derecho Eclesiástico del Estado, Number 28, 2012, pp. 1–16.

″Sacralization of the State and Secular Nationalism: Foundations of Civil Religion in Turkey”, The George Washington International Law Review, 2011, Vol. 41, No.4, 2010, pp. 963–983

“State, Religion and Law in Turkey”, in Electing Faith: Intersection of Law and Religion in Politics Around the World, Boston College Law School & Religion Program, 2008, pp. 59–74

“Turkish Migrants, Social Capital and Culturalist Discourse in Turkey-EU Relations”, in Dietrich Jung and Catharina Raudvere (eds.), Politics, Religion, and Turkey’s EU Accession, London: Macmillan Press, 2008, pp. 199–221

“Bridging the European Union and Turkey: The Turkish Diaspora in Europe”, Insight Turkey, Vol 9, Number 4, pp. 85–99.

“Les Politiques, les Discours Politiques et l’Islamophobie”, in L’Intolerance Et La Discrimination Envers Les Musulmans, Strasbourg: Cojep International, 2007, pp. 149–155.

“Challenges to Political Leadership in Combating Islamophobia”, Muslim Public Affairs Journal, Winter, 2007, pp. 75–80.

‘The Making of Turkish-Muslim Diaspora in Britain: Religious Collective Identity in a Multicultural Public Sphere’, Journal of Muslim Minority Affairs, Volume 24, No. 2, 2004, pp. 243–258.

‘Dominant Discourses and Policies of Multicultural European Countries on National Identity and Religion in Public Schools’ in Milan Mesic (ed.), Perspectives of Multiculturalism: Western and Transitional Countries, FF Press & Croatian Commission for UNESCO, Zagreb, pp. 113–123.

‘State, Islam and Religious Liberty in Modern Turkey: Reconfiguration of Religion in the Public Sphere’, Brigham Young University Law Review, Volume 2003, No: 2, pp. 475–507.